Wat is gepast hulpverlenen? De vraag achter schuldig verzuim.

Sociaal werk is waardenvol werk. We leggen samen met de cliënt een weg af vanuit een sterk engagement. Daarbij maken we voortdurend inschattingen:

  • over veiligheid voor cliënten of anderen
  • over maatschappelijke tussenkomst of werken in vrijwilligheid
  • over gepaste hulp, de grenzen van hulpverlening
  • en over werken in vertrouwen en mogelijk doorbreken van het beroepsgeheim

Die evenwichtsoefening wordt sterk beïnvloed door toenemende maatschappelijke verwachtingen en door angst voor juridische aansprakelijkheid.

Herken jij je in onderstaande praktijksituaties? Dan is dit uitwisselingsmoment iets voor jou.

Bij het onthaal van een eerstelijnsdienst CAW komt een telefoontje binnen: een jong meisje is totaal ontredderd en heeft concrete zelfmoordplannen. Het gesprek loopt vast en stopt. Wat nu?

Als drugshulpverlener begeleid ik een jong gezin. De ouders gebruiken geregeld samen drugs. Ze hebben echter altijd voor een veilige situatie voor de kinderen gezorgd. Maar de laatste tijd lopen de spanningen én het drugsgebruik hoog op. Nu zie ik gebruikte naalden op het raamkozijn. De peuter kan er mogelijk bij. Is het voldoende dat ik de ouders erover aanspreek? Wie maakt met mij een inschatting? Wat als het misloopt? 

Rond een gezin leeft een vermoeden van familiaal geweld en seksueel misbruik. Als hulpverleners (CLB, OCMW, CAW, VK, …) maken we de inschatting dat we met een concreet veiligheidsplan in de vrijwilligheid goed aan de slag zijn met het gezin. En toch gebeurt het onvermijdelijke … met dramatische gevolgen. Hebben we genoeg gedaan? Delen anderen onze visie? Wat als we ons moeten verantwoorden bij het parket?
In de praktijk maken we dagelijks zulke inschattingen. Hoe gaan we nu verder na deze ervaring?

Een ex-gedetineerde bespreekt met mij, zijn begeleider, zijn radicale gedachtegoed, en laat voelen dat hij fantaseert over een aanslag. Hij is vatbaar voor gesprek en zoekt me duidelijk op. Ik schat in dat de situatie veilig is en houd nauw contact. Maar een aanslag in het nieuws is mogelijk te  linken aan mijn cliënt. Heb ik voldoende gezien? Heb ik voldoende gedaan?